piątek, 20 stycznia 2017

Piernik "Last Minute"


Składniki:

3 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
40 dag miodu
1 kostka Kasi
6 jajek
1 szklanka kwaśnej śmietany
3 płaskie łyżeczki sody
1 czubata łyżka kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika
2 słoiczki powideł korzennych Stovit

Wykonanie:

Kasię utrzeć z cukrem. Miód podgrzać, rozpuścić i ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej Kasi dodać żółtka i miksować razem przez około dwie minuty. Dodać miód i śmietanę, wymieszać. Następnie ciągle miksując wsypać do ciasta mąkę przesianą z kakaem, przyprawą do piernika i sodą. Gdy składniki się połączą przełożyć do ciasta ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 50-60 minut - do suchego patyczka. Pierniki odstawić do ostygnięcia. Przekroić wzdłuż i przełożyć powidłami korzennymi. Gotowe ciasto polać z wierzchu lukrem lub polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz