niedziela, 14 grudnia 2014

Kubanka


Składniki na ciasto:

4 jajka
4 łyżki cukru
7 łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:

20 dag Kasi
2 czubate łyżki nutelli
2 żółtka
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy

Składniki na bitą śmietanę:

600 ml śmietanki 36 %
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mleka w proszku

Dodatkowo:

szklanka ostudzonego naparu kawy Anatol do nasączenia biszkoptu
19 herbatników maślanych
19 herbatników kakaowych
słoiczek powideł śliwkowych
1/2 tabliczki startej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Pieczemy biszkopt: białka ubić na sztywno i utrwalić cukrem. Ciągle miksując dodać po jednym żółtku a następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia - zamieszać do połączenia się składników.
Biszkopt upiec w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu ostudzić, przełożyć do blaszki i nasączyć kawą Anatol. Przygotować masę: szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Drugą szklankę mleka połączyć z żółtkami i obiema mąkami. Powoli wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając. Gdy masa zgęstnieje odstawić ją pod przykryciem do ostygnięcia. Kasię utrzeć do białości i ciągle mieszając dodać do niej po łyżce ostudzoną masę. Gdy nasz krem będzie gładki dodać do niego nutellę, wymieszać, rozsmarować go na biszkopcie i ułożyć na nim maślane herbatniki. Powidła podgrzać w rondelku i jeszcze gorące rozsmarować na herbatnikach maślanych, przykryć herbatnikami kakaowymi. Ciasto odstawić do lodówki na pół godziny. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i mleko w proszku. Wyłożyć na wierzch ciasta i posypać startą, gorzką czekoladą. Kubanka najsmaczniejsza jest po nocy spędzonej w lodówce :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz