niedziela, 27 kwietnia 2014

Pawłowa z Białymi Michałkami


Składniki:

5 białek
2 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
600 ml śmietanki 36 %
2 łyżki mleka w proszku
10 białych michałków

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno. Dodać 2 szklanki cukru pudru i mąkę ziemniaczaną. Ubijać do uzyskania sztywnej, szklistej piany. Rozsmarować w kształt koła na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bezę piec ok. 30 minut w temperaturze 150 stopni. Odstawić do ostygnięcia. Śmietankę dobrze schłodzić i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej mleko w proszku i 2 łyżki cukru pudru. Wymieszać lekko do połączenia się składników. Ubitą śmietanę wyłożyć na bezę. Michałki pokroić w plasterki i wysypać na wierzch ciasta. Schłodzić 1-2 godziny w lodowce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz