środa, 24 lipca 2013

Rafaello na krakersach


Składniki:

2 opakowania krakersów
1 i 1/2 kostki margaryny
1 i 1/2 szklanki cukru
30 dag wiórek kokosowych
3 cukry waniliowe
1 żółtko
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 szklanki mleka

Wykonanie:

W garnczku zagotować 2 szklanki mleka. Cukier, żółtko, cukier waniliowy, mąkę pszenną i  mąkę ziemniaczaną zmiksować z 1 szklanką mleka. Wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając i dosypać 10 dkg wiórek kokosowych. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Margarynę zmiksować dodając do niej po łyżce ostudzonej masy aż do  uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec do masy dodać 15 dkg wiórek kokosowych. Średnią blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. przygotowujemy warstwami ciasto: układamy warstwę krakersów, 1/3 masy, krakersy, 1/3 masy, krakersy, 1/3 masy. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi, które nam zostały. Ciasto wstawiamy na jeden dzień do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz