środa, 19 kwietnia 2017

Małe czarne


Składniki na ciasto:

50g masła
130 g drobnego cukru
1 jajko
20 g ciemnego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
85 g mąki tortowej
80 ml mleka

Masa czekoladowa:

150g masła
90g cukru pudru
75ml wody
2 łyżki kakao
150g mleka w proszku
80 g sparzonych i posiekanych orzechów włoskich
80 g sparzonych rodzynek

Krem czekoladowy:

1 tabliczka mlecznej czekolady
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
500 ml śmietanki 36 %
2 łyżki mleka w proszku
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

1 słoiczek dżemu z wiśni Stovit
starta gorzka czekolada do posypania ciasta

Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodać jajko i ucierać na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy. Zmniejszyć obroty miksera, dodać kakao, następnie połowę mąki, całe mleko i drugą połowę mąki. Miksować tylko do połączenia się składników. Masę przelać do przygotowanej formy i piec przez 25 minut w temperaturze 175 stopni. Na wystudzonym cieście rozsmarować cienką warstwę dżemu wiśniowego Stovit. Przygotować masę czekoladową: masło, cukier puder, kakao i wodę przełożyć do garnuszka i podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, aż całość się rozpuści i połączy (nie gotować). Zestawić z palnika, dodać przesiane mleko w proszku i szybko i dokładnie mieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodać orzechy, rodzynki i jeszcze raz wymieszać. Ciepłą masę wylać na ciasto, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia. Przygotować krem czekoladowy: obie czekolady roztopić na parze i odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder, mleko w proszku i roztopione czekolady. Krótko zamieszać  - tylko do połączenia się składników. Szprycką do ozdabiania tortów przełożyć krem na wierzch ciasta i posypać startą, gorzką czekoladą. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.
Ciasto pieczemy w prostokątnej formie 20 x 25 cm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz