środa, 14 sierpnia 2013

Ciasto z malinami i bitą śmietaną


Składniki:

4 jajka
2 niepełne szklani cukru
3 szklanki mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 szklanka oleju słonecznikowego
1 jogurt 200 ml
0,5 litra śmietanki 36 %
1/3 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki płatków migdałowych
1 litr świeżych malin

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po woli jogurt i olej. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto przelać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć połowę malin. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 40 minut - do suchego patyczka. Ciasto ostudzić. Zimną śmietankę ubić aż zgęstnieje. Gdy zgęstnieje dodać do niej cukier puder i dosłownie jeszcze przez chwilkę razem wymieszać. Ubitą śmietanę wyłożyć na ciasto. Na wierzchu poukładać pozostałą część malin. Posypać płatkami migdałowymi lub startą, białą czekoladą. Wstawić do lodówki na 2 godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz