poniedziałek, 13 czerwca 2016

Truskawkowiec


Składniki na ciasto:

1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
3 łyżki kakao
5 jajek
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na masę truskawkową :

3 galaretki truskawkowe
1/2 kilograma zmiksowanych truskawek
600 ml śmietanki 36 %
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

2 galaretki truskawkowe
truskawki

Wykonanie:

Upiec biszkopt : Jedną szklankę cukru, wodę , olej i kakao zagotować i odstawić do wystygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno. Dodać cukier i miksować aż całkiem się rozpuści. Do białek dodać żółtka , wymieszać. Do masy jajecznej wlać przygotowaną i ostudzoną wcześniej mieszankę i delikatnie mieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i delikatnie wymieszać. Prostokątną formę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przeciąć ciasto na dwa blaty. Jeden umieścić w blaszce wyłożonej folią spożywczą. 3 galaretki rozpuścić w 1200 ml wrzątku i odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, zmiksowane truskawki i lekko wymieszać. Do śmietanki ciągle miksując wlać po woli tężejącą galaretkę. Wymieszać dokładnie. 2/3 masy truskawkowej wylać na biszkopt umieszczony w formie i przykryć drugą połową biszkoptu. Lekko docisnąć. Na wierzch wylać pozostałą część masy truskawkowej. Poukładać na niej gęsto truskawki. Jeśli są duże można je przekroić na połówki lub lekko powciskać w masę. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować pozostałe dwie galaretki według przepisu na opakowaniu. Ostawić do ostygnięcia a następnie wylać na wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto odstawić na 3-4 godziny do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz