sobota, 14 czerwca 2014

Sernik na kruchym cieście z truskawkami



Składniki na ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1 kostka margaryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek

Składniki na ser:

80 dag zmielonego, półtłustego twarogu
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
3 jajka
1 budyń śmietankowy
2/3 kostki margaryny
1/2 kg małych truskawek

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 2-3 godziny do zamrażalnika. Przyrządzić masę serową: Utrzeć na gładką masę margarynę, cukier i żółtka. Dodać zmielony ser, budyń i miksować do uzyskania gładkiej masy. Do masy serowej dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dużą prostokątną blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na jej dno zetrzeć na wiórki większą część zamarzniętego ciasta. Wylać na nie masę serową i poukładać truskawki. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.  Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 50 -55 minut , aż ciasto z wierzchu ładnie się zarumieni. Po ostygnięciu wierzch sernika oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz