niedziela, 13 marca 2016

Wedlowskie babeczki czekoladowe




Składniki na 20 babeczek :

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao klasycznego z Ghany E.Wedel
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
3/4 szklanki oleju
1 jajko
1 cukier waniliowy
1 tabliczka białej czekolady E.Wedel
1 tabliczka mlecznej czekolady E.Wedel

Wykonane:

W jednej misce przesiewamy przez sito i mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche czyli mąkę, cukier, kakao , proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre : mleko, olej i jajko. Obie czekolady siekamy na kawałki wielkości ¼ kostki czekolady. Suche i mokre składniki krótko mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy do nich po ¾ białej i mlecznej czekolady i mieszamy. Ciastem napełniamy papilotki do pieczenia babeczek. Na wierzchu każdej babeczki kładziemy 3-4 kawałeczki czekolady. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza .

2 komentarze: