poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Makowiec japoński


Składniki:

2 i 1/2 szklanki maku
6 jabłek
7 jajek
2 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 kostki Kasi
8 łyżek mąki
7 łyżek kaszy mammy
1 olejek migdałowy
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3/4 szklanki rodzynek

Wykonanie:

Mak sparzyć i zemleć dwukrotnie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Kasię utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem. Cały czas miksując dodać do utartej masy: mąkę, kaszę manną, proszek do pieczenia, mak, olejek migdałowy bakalie i jabłka. Gdy składniki połączą się dodać do nich ubitą z białek pianę i wymieszać łyżką. Przelać do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po ostygnięciu makowiec polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz