Składniki na 16 pączków:
100 ml ciepłego mleka50 g świeżych drożdży
370 g mąki pszennej
50 g cukru
3/4 łyżeczki soli
3 jajka
170 g masła
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko do posmarowania pączków
lukier
Marmolada o smaku różanym lub Powidła Stovit
Wykonanie:
Drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby się
ociepliły. Miękkie masło kroimy na kawałki. Z drożdży zrobić rozczyn -
wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki,
odstawić do wyrośnięcia na 15 minut pod przykryciem. Rozczyn ma się dość mocno
spienić. Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać.
Następnie wlać rozczyn drożdży i wymieszać łyżką. Dodawać roztrzepane jajka i
wyrabiać ręką przez około 10 minut. Na koniec ciasto ma być gładkie. Następnie
dodawać do ciasta miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami (przez kolejne 10
minut). Mamy otrzymać elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie odklejało
się z ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1
godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i prze dosłownie
10 sekund szybko zagnieść ręką. Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką. Dłońmi
rozpłaszczyć ciasto na kwadratowy placek o grubości około 1 cm i podzielić na
16 równych części. Rozpłaszczyć nieco w dłoni każdy kawałek ciasta i na środek
położyć pełną łyżeczkę marmolady. Zlepić brzegi i zebrać łączenie w jednym
miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę włożyć łączeniem do dołu do papilotki. Papilotki
można lekko rozłożyć. Powtórzyć z resztą ciasta. Pączki odstawić w ciepłe
miejsce na 1/2 godziny do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 170
stopni (bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec przez 13 - 15 minut. Od razu wyjąć z piekarnika.
Studzić przez około 10 minut, następnie polukrować.
Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńLubie takie lukrowane:)
OdpowiedzUsuń