Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
Składniki na bezę:
5 białek
40 dag cukru pudru
szczypta soli
Składniki na ser:
1/2 kilograma półtłustego twarogu
1/2 kostki margaryny
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ciasta. 1/3 ciasta włożyć na godzinę do zamrażalnika. Pozostałą częścią wyłożyć równo na dnie blaszki. Ser zmielić. Margarynę utrzeć z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ser i budyń. Wszystkie składniki ucierać do uzyskania jednolitej masy. Ser wyłożyć na ciasto. Brzoskwinie odcedzić i pokroić w kostkę. Poukładać na masie serowej. Białka ubić z szczyptą soli na bardzo sztywną pianę, a następnie powoli dodać do nich cukier puder. Miksować jeszcze około 2 minut. Ubitą pianę rozsmarować równomiernie na brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć na wiórki zamrożoną część ciasta. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 50 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz