niedziela, 1 marca 2015

Cappuccino na krakersach



Składniki na krem:

2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
6 żółtek
1 i 1/2 kostki Kasi
750 ml mleka
1 opakowanie cappuccino orzechowego w proszku  (120 g -150 g )

Ponadto:

1 i 1/2 opakowania krakersów
600 ml śmietanki 36 %
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan-fix
1/3 tabliczki startej gorzkiej czekolady
1/3 tabliczki startej białej czekolady

Wykonanie:

Przygotować krem cappuccino: Oddzielić żółtka od białek. Białka można zamrozić - przydadzą się do innego ciasta lub na bezy. 500 ml mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko zmiksować z obiema mąkami, żółtkami i cappuccino. Wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając aż zgęstnieje. Odstawić na 15 minut do przestygnięcia a następnie przetrzeć masę przez sito. Kasię utrzeć do białości i dodać do niej, ciągle ucierając, po łyżce zimą masę. Miksować aż masa stanie się gładka i jednolita. Można do niej dodać dwie łyżki spirytusu. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i śmietan-fix, wymieszać. Dno prostokątnej blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć w niej kolejno warstwy cista: warstwa krakersów, 1/2 kremu cappuccino, warstwa krakersów, pozostała część kremu, warstwa krakersów, bita śmietana. Wierzch posypać startymi czekoladami. Ciasto najlepiej wstawić na noc do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz