wtorek, 1 grudnia 2015

Popapraniec




Składniki na ciasto:

8 jajek
1 i 1/2  szklanki cukru
100 ml oleju
1 i 1/2 łyżeczki octu
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki maku
3 płaskie łyżki kakao

Składniki na krem:

3 szklanki mleka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
1 kostka margaryny Kasia

Dodatkowo:

2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki
1 tabliczka gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki 36 %

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Żółtka wymieszać z olejem oraz octem. Wlać stopniowo do piany z białek, cały czas ubijając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać powoli do masy jajecznej. Wymieszać. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodaj mak, do drugiej wiórki kokosowe, a do ostatniej przesiej kakao. Ciasta nakładamy na przemian do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Można delikatnie przemieszać je widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto ostygnie należy przekroić je wzdłuż na dwa blaty.
Przygotować krem: 2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Pozostałe 1/2 szklanki mleka wymieszać z obiema mąkami i żółtkami. Wlać stopniowo do gotującego się mleka, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia. Margarynę utrzeć do białości. Stopniowo dodawać zimny budyń ucierając do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. 
Poskładać ciasto: Do formy wyłożonej papierem do pieczenia włożyć pierwszy blat ciasta. Rozsmarować na nim 2/3 kremu a na nim pierwszy słoiczek dżemu. Przykryć drugim blatem ciasta i docisnąć. Na wierzchy rozsmarować pozostałą część kremu a na niej drugi słoiczek dżemu z czarnej porzeczki. Czekoladę rozpuścić na parze i połączyć z śmietanką. Tak przygotowaną polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz