sobota, 11 stycznia 2014

Czekoladowa krówka


Składniki na ciasto:

7 jajek
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem czekoladowy:

1 budyń śmietankowy
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 litra mleka
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 kostki margaryny Kasia
1 cukier waniliowy
1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
1 kieliszek rumu
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Polewa: 

1 puszka gotowej masy krówkowej

Wykonanie biszkoptu: ubić białka na sztywno, utrwalić cukrem, dodać po jednym żółtku a następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dużą, prostokątna blaszkę do pieczenia wyłożyć folia aluminiową i przelać do niej ciasto.  Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Jak ciasto wystygnie przekroić je na dwie części.
Wykonanie kremu : 3/4 litra mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i czekoladą. Pozostałą część mleka wymieszać z obiema mąkami i budyiem. Wlać po woli do gotującego się mleka, ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć do białości, następnie ciągle miksując dodawać do niej masą budyniową. Mieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Pod koniec mieszania dodać rum.
Wykonanie ciasta: do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki włożyć jedną połowę biszkoptu. Posmarować dżemem wiśniowym. Wylać masę czekoladową a na nią położyć druga część biszkoptu. Masę krówkową podgrzać a następnie rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz