piątek, 16 sierpnia 2013

Czekoladowe ciasto piwosza



Składniki:

1 szklanka ciemnego piwa porter
1 kostka margaryny
3/4 szklanki kakao
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki sody
2 duże jajka lub 3 małe
2/3 szklanki śmietany 18%

Polewa: 

1 tabliczka gorzkiej czekolady
4 łyżki śmietanki 36%

Wykonanie:

W rondelku podgrzewamy piwo z margaryną, dodajemy kakao i mieszamy, aż masa stanie się gładka. Studzimy. Mieszamy mąkę z sodą. W innej misce miksujemy jajka ze śmietaną i cukrem. Łączymy masę czekoladowo-piwną z masą jajeczną. Wsypujemy  mąkę i ubijamy. Wlewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Studzimy całkowicie w formie. W tym czasie robimy polewę. Na parze rozpuszczamy czekoladę i dodajemy śmietankę. Mieszamy aż polewa będzie gładka i jednolita. Polewamy wystudzone ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz