poniedziałek, 22 lutego 2016

Metrowiec orzechowo-kakaowy


Składniki na ciasto kakaowe:

1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
4 jajka
8 łyżek ciepłej wody
8 łyżek oleju
1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 łyżka kakao

Składniki na ciasto orzechowe:

1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
4 jajka
8 łyżek ciepłej wody
8 łyżek oleju
1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Krem:

2 opakowania kremu karpatka
mleko i margaryna do przygotowania kremu według przepisu na opakowaniu

Polewa czekoladowa:

2 tabliczki gorzkiej czekolady
400 ml śmietanki 36 %

Przygotowanie:

Oba ciasta pieczemy w podobny sposób z tym że przy cieście kakaowym mieszamy ze sobą sypkie składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Przy cieście orzechowym - mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. 
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Po utarciu powoli dolewać olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypać suche składniki i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z przygotowanym ciastem. Ciasta wlać do wąskich, długich blaszek (keksówek) wyłożonych folią aluminiową. Piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzone ciasta pokroić na centymetrowej szerokości plastry.
Kremy przygotować według przepisu na opakowaniu. Ciasto Przekładać masą w kolejności: kakaowy kawałek ciasta, masa, orzechowy kawałek ciasta, masa, kakaowy kawałek ciasta, masa .... i tak dalej aż do wyczerpania wszystkich składników. 
Przygotować polewę czekoladową : 2 tabliczki czekolady rozpuścić na parze. Dodać do nich śmietankę i mieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepłą polewą czekoladową i  odstawić na kilka godzin. Kroić w plastry pod skosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz