Składniki na ciasto:
7 jajek1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 opakowania kremu karpatka
2 kostki margaryny
1 litr mleka
2 galaretki truskawkowe
1 szklanka naparu kawy zbożowej
1 kg truskawek
Ubić białka na sztywno, utrwalić cukrem, dodać po jednym żółtku a następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dużą, prostokątna blaszkę do pieczenia wyłożyć folia aluminiową i przelać do niej ciasto. Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Jak ciasto wystygnie przekroić je na dwie części. Krem karpatka przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Biszkopt nasączyć kawą zbożową, wyłożyć na niego 2/3 kremu, przykryć drugą również nasączoną kawą zbożową częścią biszkoptu. Na wierzch ciasta rozsmarować pozostałą część kremu i poukładać pokrojone na połówki truskawki. Ciasto wstawić na pół godziny do lodówki. Galaretki rozrobić w 800 ml wody i odstawić do ostygnięcia. Na wierzch ciasta wylać zimną galaretkę a następnie stawić je na 4 godziny do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz