sobota, 31 maja 2014

Rogaliki topielce


Składniki:

5 jaj
1 kg mąki
2 kostki margaryny do pieczenia
15 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 szklanka mleka
powidła śliwkowe lub masa makowa z puszki

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem i odstawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić, połączyć z mlekiem i odstawić do ostygnięcia. Z wszystkich składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby lekko podsypać mąką. Ciasto wkładamy foliowego worka i zanurzamy w naczyniu z zimną wodą ( miska lub garnek). Odstawiamy do czasu aż ciasto wypłynie ( moje ciasto zostawiłam do wyrośnięcia na półtorej godziny). Z ciasta formujemy placki, rozwałkowujemy je na kształt koła wielkości dużego talerza i dzielimy na 8 kawałków. Nakładamy na szerszy koniec dowolne nadzienie i zwijamy. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy między nimi. Pozostawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu polewamy lukrem. Z przepisu wychodzi około 50 sztuk.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz