piątek, 28 czerwca 2013

Biszkopt z pianką i truskawkami





Składniki na biszkopt:

6 jaj
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Pianka:

4 galaretki
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 kg truskawek

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną piane z szczypta soli, dodać cukier i ucierać aż całkowicie się rozpuści. Wolno mieszając dodajemy do ubitych białek po kolei żółtka , mąkę i proszek do pieczenia. Biszkopt wylewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni około 40 minut. 2 galaretki przygotowujemy według przepisu lecz w połowie wskazanej w nim wody i odstawiamy do wystygnięcia. Mleko ubijamy mikserem ok 5 minut i wlewamy do niego zimne galaretki. Miksujemy jeszcze ok 2 minut. Biszkopt należy przekroić. Można lekko go nasączyć zimną, gorzką herbatą. Blaszkę do ciasta wykładamy pergaminem, wkładamy do niej spód biszkoptu, wylewamy piankę i przykrywamy wierzchem biszkoptu. Ciasto wstawiamy do lodówki. Pozostałe 2 galaretki przygotowujemy według przepisu i odstawiamy do wystygnięcia. Na biszkopcie układamy połówki truskawek i wylewamy galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje możemy kroić ciasto.

Ps. Jeśli po wylaniu pianki widzimy że w blaszce nie zmieści nam się wierzch biszkoptu i galaretka, czekamy aż pianka porządnie ściągnie i na nią wykładamy truskawki i wylewamy galaretkę. druga połowę biszkoptu można śmiało zamrozić, na pewno się przyda .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz