poniedziałek, 19 września 2016

Ciastka owsiane z żurawiną i czekoladą






Składniki na około 70 ciastek:

20 dag masła
1/2 szklanki brązowego cukru
2 jajka
1 szklanka mąki
3 szklanki płatków owsianych górskich lub błyskawicznych
1/2 łyżeczki sody
1 tabliczka drobno posiekanej gorzkiej czekolady
10 dag suszonej żurawiny

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Dodać przesianą mąkę z sodą i wymieszać. Do ciasta wsypać płatki owsiane, czekoladę i żurawinę. Dokładnie wymieszać łyżką - ciasto będzie bardzo gęste. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. W sporych odstępach łyżką układać na niej niewielkie kulki ciasta - nabieramy niepełną łyżkę ciasta i zsuwamy ją na blaszkę drugą łyżką. Ciastka pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 17 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz