sobota, 31 grudnia 2016

Ciasto kukułka

Składniki :

Biszkopt ciemny:

6 jaj
1szkl. mąki
1szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1czubata łyżka kakao

Biszkopt jasny:

4 jaja
1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru

Masa śmietanowa:

1,5 litra śmietanki 36 %
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka mleka w proszku 

Pocz:

3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna
3/4  szklanki wódki
3 łyżki cukru 
100 ml wody


Wykonanie:

Ciemny biszkopt : żółtka oddzielić od białek . Białka ubić na sztywno , porcjami dosypywać cukier , miksować do momentu rozpuszczenia się cukru , dodać żółtka , miksować . Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao , dodać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać . Przelać do prostokątnej formy. Piec 25-30 minut w temperaturze 175 stopni.  Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części.
Biszkopt jasny: Wykonać tak samo jak biszkopt ciemny . Po upieczeniu wystudzić.
Poncz: Kawę zaparzyć w 100 ml wody , przelać do garnka , dodać połamane czekolady i cukier , podgrzewać do rozpuszczenia się czekolad , wystudzić . Do wystudzonego dodać wódkę , wymieszać.
Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywno dodać cukier puder i mleko w proszku, wymieszać i podzielić na trzy części. Pierwszy blat ciemnego ciasta umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim pierwszą część masy śmietanowej. Na niej położyć jasny biszkopt i nasączyć go ponczem. Biszkopt powinien po woli przyjąć cały poncz. Na nasączonym biszkopcie rozsmarować drugą część masy śmietanowej, przykryć drugim blatem ciemnego biszkoptu, lekko docisnąć i rozsmarować na nim pozostałą część śmietanki. Wierzch oprószyć kakaem. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz