Składniki:
2 łyżki kakao
175 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do
pieczenia
250 g drobnego cukru do
wypieków
250 g ugotowanych i zmiksowanych buraków
3 duże jajka
200 ml oleju
1 tabliczka drobno posiekanej gorzkiej czekolady
175 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do
pieczenia
250 g drobnego cukru do
wypieków
250 g ugotowanych i zmiksowanych buraków
3 duże jajka
200 ml oleju
1 tabliczka drobno posiekanej gorzkiej czekolady
1 garść rodzynek
opcjonalnie 1 opakowanie przyprawy do piernika
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Wymieszać i odłożyć. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać olej i zmiksowane buraki. Połączyć z przesianymi sypkimi składniki, wymieszać. Na koniec dodać posiekaną drobno czekoladę i rodzynki . Ciasto przelać do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego do 175 stopni piekarnika - góra - dół i piec przez około godzinę - do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia . Wierch ciasta można polać polewą czekoladową .
Gotowe ugotowane buraki można kupić w większości markerów na stoisku z warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz