Składniki na biszkopt :
5 jajek3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
1 opakowanie kremu karpatkamleko i margaryna potrzebne do przygotowania kremu według przepisu na opakowaniu
Pozostałe składniki:
1 puszka brzoskwiń2 galaretki brzoskwiniowe
600 ml śmietanki 36%
1 łyżka cukru pudru
1 utrwalacz do śmietany
1/2 tabliczki startej, białej czekolady
Wykonanie:
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać by składniki się połączyły. Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je z blaszką dwa razy na podłogę. Wyjąć z blaszki
i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Blaszkę wyłożyć folia spożywczą. Brzoskwinie pokroić w drobne kawałki u poukładać na dnie blaszki. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia. Chłodną galaretką zalać brzoskwinie. Wstawić do lodówki aż stężeje. Krem Karpatka przygotować według przepisu na opakowaniu. Galaretkę delikatnie przełożyć razem z folia na blat kuchenny. Blaszkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia
i umieścić w niej biszkopt, można nasączyć go lekko słabym naparem z herbaty. Rozsmarować na nim wcześniej przygotowany krem. Następnie należy umieścić na nim galaretkę. (Zsuwam ją zazwyczaj na sztywny kawałek tektury i szybkim ruchem obracając przekładam na krem). Zdejmujemy z galaretki folię spożywczą. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy do niej cukier puder i utrwalacz do śmietany. Kremówkę rozsmarowujemy na galaretce i posypujemy startą, białą czekoladą. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz