Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
Składniki na bezę:
5 białek
2 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Składniki na ser:
1/2 kilograma półtłustego twarogu
1/2 kostki margaryny
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
1 duży słoik prażonych jabłek
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na trzy części i jedną część włożyć na godzinę do zamrażalnika. Drugą częścią ciasta wylepić równo dno blaszki. Ser zmielić. Margarynę utrzeć z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ser i budyń. Wszystkie składniki ucierać do uzyskania jednolitej masy. Ser wyłożyć na ciasto i rozsmarować na nim prażone jabłka. Białka ubić z szczyptą soli na bardzo sztywną pianę a następnie powoli dodać do nich cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Na jabłka zetrzeć na wiórki trzecią, nie mrożoną część ciasta, rozsmarować na niej ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na wiórki zamrożoną część ciasta. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 50 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz