poniedziałek, 28 września 2015

Orzechowiec z bitą śmietaną



Składniki na ciasto:

8 białek
20 dag cukru
3 żółtka
20 dag orzechów mielonych (włoskich lub laskowych)
10 dag wiórek kokosowych
10 dag rodzynek
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

1 litr śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mleka w proszku
1 szklanka ostudzonego naparu kawy Anatol
1 starta gorzka czekolada
10 dag dużych rodzynek

Wykonanie ciasta: 

Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Dodajemy porcjami cukier, żółtka i miksujemy. Zmielone orzechy mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi i rodzynki (rodzynki należy zalać wcześniej wrzątkiem na 15 minut i odsączyć). Do białek dodajemy stopniowo zmieszane suche składniki. Mieszamy chwile do ich połączenia.  Dużą blaszkę do pieczenia ( ja używam 28 x 40 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Z przygotowanego ciasta pieczemy dwa placki w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C przez ok. 35 minut. Ciasta odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałe rodzynki zalać na 15 minut wrzątkiem i osuszyć. Blaszkę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić w niej pierwszy blat ciasta i nasączyć kawą Anatol. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i mleko w proszku. 3/4 ubitej śmietany rozsmarować na cieście, wysypać na nią rodzynki i przykryć drugim, również nasączonym kawą blatem ciasta. Lekko docisnąć. Na wierzchu ciasta rozsmarować pozostałą część kremówki i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.

2 komentarze:

  1. mniam, mniam. Chyba sie skuszę zrobić. Co to za kawa ? Czy można zastąpić inną w razie w.....

    OdpowiedzUsuń
  2. Anatol to ekspresowa kawa zbożowa firmy Delekta.
    http://www.delecta.pl/kawa-zbozowa-anatol/anatol-klasyczna-ekspresowa-kawa-zbozowa,prod,24,91.php
    Można ją zastąpić słabym naparem kawy rozpuszczalnej lub inną kawą zbożową .

    Pozdrawiam i życzę smacznego :)

    OdpowiedzUsuń