sobota, 25 maja 2013

Sernik na zimno z brzoskwiniami



Składniki:

1 serek waniliowy lub śmietankowy w wiaderku 500g
1 małe opakowanie śmietanki kremówki - 200 ml
1 szklanka cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
2 galaretki o dowolnym smaku
puszka brzoskwiń

Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na chwilę. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Wykroić z brzoskwiń 12 plasterków - do ozdobienia wierzchu sernika a resztę posiekać drobno. Serek, cukier puder i śmietankę zmiksować aż mniej więcej podwoją swoją objętość (serek i śmietanka powinny być zimne). Biszkopty wyłożyć na dnie tortownicy. Do napęczniałej żelatyny dodać pół szklanki gorącej wody i dokładnie wymieszać (niech ostygnie). Dodać żelatynę do masy serowej i razem zmiksować, na koniec dodajemy posiekane brzoskwinie. Ser wylewamy na biszkopty. Jeśli widzimy że biszkopty "wypływają" wlewamy tylko tyle masy serowej aby je lekko przykryć. Wkładamy na 2 minuty do lodówki i zalewamy resztą masy serowej. Na wierzchu sernika układamy brzoskwinie pokrojone w plasterki i wkładamy go do lodówki na ok 15 minut. Jak tylko ser lekko ściągnie wylewamy na wierzch galaretkę. Ciasto powinno spędzić w lodówce kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz