niedziela, 9 lutego 2014

Ciasto jogurtowe z jagodami i kremem


Składniki:

4 jajka
2 kubki cukru
1 cukier waniliowy
3 czubate kubki mąki tortowej
1 gęsty jogurt naturalny 200 ml
1 kubek oleju słonecznikowego
małe opakowanie proszku do pieczenia
3/4 litra jagód
1 krem Karpatka
1 kostka margaryny Kasia
200 ml śmietanki 36 %
150-200 gram kremu Nutella

Wykonanie:

Jako miarki do wszystkich produktów używamy kubeczka po jogurcie. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym około 5 minut. Ciągle miksując ciasto na wolnych obrotach dodajemy jogurt, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy tylko chwile do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej folią aluminiową. Na wierzch ciasta wysypujemy jagody. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 45- 50 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Krem wykonujemy według przepisu na opakowaniu i wykładamy na wierzch ciasta. Nutellę rozpuszczamy na parze, dodajemy do niej śmietankę i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej polewy. Jeszcze ciepłą polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i odstawiamy je na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz