wtorek, 31 marca 2020

Fale Dunaju na cieście jogurtowym


Składniki na ciasto:

4 jajka
2 kubeczki cukru
1 cukier waniliowy
3 kubeczki mąki tortowej
1 jogurt naturalny 200 gram
1 kubeczek oleju słonecznikowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 słoik gruszek w syropie

Składniki na krem:

1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 kostki margaryny Kasia
3 cukry waniliowe
1-2 łyżki rumu
polewa czekoladowa

Wykonanie:

Do odmierzania składników używamy kubeczka po jogurcie. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym około 5 minut. Ciągle miksując ciasto na wolnych obrotach dodajemy jogurt i olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Powoli wsypujemy do ciasta mieszamy tylko chwile do połączenia się składników. Ciasto  dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Jasne ciasto wylewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na nie wykładamy łyżką ciemne ciasto. Gruszki odcedzamy, kroimy w kostkę i układamy na ciemnym cieście. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 50 minut.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia .
Przygotowujemy krem: 1/2 szklanki mleka mieszamy z mąką pszenna,  ziemniaczaną i żółtkami. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąką i gotujemy ciągle mieszając aż zgęstnieje. Tak powstałą masę budyniową odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy margarynę na puszystą masę i dodajemy do niej po łyżce budyniu. Ucieramy tak długo aż masa będzie całkiem gładka. Na koniec dodajemy rum. Masę wykładamy na ostudzone ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki. Gdy masa zastygnie polewamy polewa czekoladową. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz