niedziela, 23 października 2016

Dyniowe ciasto z ananasem i orzechami


Składniki na ciasto: 

40 dag startej na wiórki dyni Hokkaido
1 puszka ananasów
15 dag orzechów włoskich
45 dag mąki
30 dag cukru
300 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 cukier waniliowy
5 jajek klasy L (średnich)

Dodatkowo:

1 litr śmietanki 36 %
2 łyżki cukru pudru
1/3 tabliczki startej gorzkiej,czekolady

O tej porze roku dynię Hokkaido można kupić w prawie każdym supermarkecie. Jeśli chcemy zrobić sobie małe zapasy dyni powinna ona być przechowywana zimą w odpowiednich warunkach. Najlepiej umieścić je w suchym, zacienionym i chłodnym ( nie zimnym) miejscu. Podczas zakupu wybieramy dynie z nie uszkodzoną skórką i ogonkiem . Do przygotowania ciasta zużyjemy połowę dyni o wadze około 1,2 kg. Pozostałą jej część można zamrozić.

Wykonanie ciasta:

Ananasy wyjąć z puszki, odsączyć i pokroić w drobną kostkę. Orzechy włoskie zalać na minutę wrzątkiem, odcedzić i posiekać. Dynię obrać ze skórki, wydrążyć i zetrzeć na wiórki. Jajka utrzeć z cukrem - przez trzy około minuty. Wlać do nich olej i wymieszać. Następnie dodać: dynię, ananasy, orzechy i ponownie wymieszać. Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodać do ciasta i mieszać jeszcze przez około minutę do połączenia się składników. Dużą formę do pieczenia ciasta ( 23 x 40 cm ) wyłożyć pergaminem. Przelać do niej ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia a następnie przeciąć na dwa blaty. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Formę do pieczenia wyłożyć folią spożywczą a następnie pergaminem. Przełożyć do niej pierwszy blat ciasta. ( Ciasto jest wilgotne i delikatne. Jeśli boimy się że rozleci nam się w rękach możemy pomóc sobie w przekładaniu go do formy za pomocą np. kawałka tektury. Wsuwamy ją pod blat ciasta i zsuwamy z niej do formy.) Na pierwszym blacie rozsmarowujemy 2/3 kremówki, przykrywamy drugim blatem. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą jej część ubitej śmietany  i posypujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz