środa, 20 sierpnia 2014

Ciasto na śmietanie ze śliwkami i kruszonką


Składniki na ciasto:

3 szklanki maki
1 szklanka cukru
4 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany
1/2 szklanki oleju
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg śliwek

Składniki na kruszonkę:

1/2 kostki margaryny
12 łyżek mąki
6 łyżek cukru

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, miksować aż całkowicie się rozpuści. Po kolei dodać : żółtka, śmietanę, olej i na koniec mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia. Śliwki pozbawić pestek i pokroić na połówki. Jeśli są duże na ćwiartki. Blaszkę do pieczenia ciasta wyłożyć folią aluminiową. Przelać do niej ciasto. Na wierzch wyłożyć śliwki skórka do dołu. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i wysypać na wierzch ciasta. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Ciasto piec około 60 minut - do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz