niedziela, 21 czerwca 2015

Czekoladowy sernik na zimno z truskawkami


Składniki:

1 kg sera do serników (np. w wiaderku)
2 szklanki śmietanki 36 %
2 szklanki cukru pudru
12 łyżeczek żelatyny
1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 galaretki truskawkowe
1 kg truskawek

Wykonanie:

Galaretki przyrządzić według przepisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody. Wymieszać i odstawić na 5 minut. Następnie zalać 1 szklanką wrzątku i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Ser, cukier puder i śmietankę miksować razem przez około 10 minut. Rozpuścić na parze czekoladę i powoli, ciągle mieszając dodać do sera. Gdy składniki połączą się dodać do nich letnią żelatynę, szybko wymieszać i przelać sernik do prostokątnej tortownicy. Tortownicę dobrze jest wyłożyć wcześniej folią spożywczą. Sernik wstawić na 10 minut do lodówki. Następnie poukładać na jego wierzchu połówki truskawek,  zalać galaretką i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz