Składniki:
1 kostka margaryny Kasia
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
5 łyżeczek kakao
1/2 kg mleka w proszku
20-30 dag herbatników
3/4 szklanki sparzonych rodzynek
3/4 szklanki sparzonych orzechów włoskich
Wykonanie:
Mleko, margarynę, cukier, kakao zagotować i ostudzić. Wsypać mleko w proszku i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać pokruszone herbatniki i bakalie. Gęstą masę wymieszać i przełożyć do foremki - keksówki wyłożonej folią spożywczą. (Można podzielić blok na 2 keksówki po pokrojeniu uzyskamy mniejsze kawałki ). Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Raz probowalam zrobic to masa byla za rzadka a ciastka się rozmiekly.... ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam blok z tego przepisu i zawsze wychodzi. Masa po dodaniu mleka w proszku powinna być dosyć gęsta i szybko ściągnąć. Może mleko w proszku było nie odpowiednie ?
OdpowiedzUsuń