sobota, 7 lutego 2015

Blok czekoladowy


Składniki:

1 kostka margaryny Kasia
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
5 łyżeczek kakao
1/2 kg mleka w proszku
20-30 dag herbatników
3/4 szklanki sparzonych rodzynek
3/4 szklanki sparzonych orzechów włoskich

Wykonanie:

Mleko, margarynę, cukier, kakao zagotować i ostudzić.  Wsypać mleko w proszku i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać pokruszone herbatniki i bakalie. Gęstą masę wymieszać i przełożyć do foremki - keksówki wyłożonej folią spożywczą.  (Można podzielić blok na 2 keksówki po pokrojeniu uzyskamy mniejsze kawałki ). Wstawić na kilka godzin do lodówki. 

2 komentarze:

  1. Raz probowalam zrobic to masa byla za rzadka a ciastka się rozmiekly.... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam blok z tego przepisu i zawsze wychodzi. Masa po dodaniu mleka w proszku powinna być dosyć gęsta i szybko ściągnąć. Może mleko w proszku było nie odpowiednie ?

    OdpowiedzUsuń