poniedziałek, 31 października 2016

Orzechowe ciasteczka z żytniej mąki




Składniki :

25 dag masła
1/3 szklanki naturalnego słodzika SUSARON Sweet&Fit
2 płaskie łyżki ciemnego kakao
2 łyżki masła orzechowego
1/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
1 i 1/3 szklanki mąki żytniej
3 łyżki otrąb lub płatków żytnich
1/3 łyżeczki sody
opcjonalnie 1 jajko

Wykonanie :

Wszystkie składniki zmiksować ze sobą. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, poukładać na blaszce w niedużych odstępach , lekko spłaszczyć. Ciastka piec przez 15 minut. Studzić na kratce.
Ciasteczka są syte, bardzo delikatne i kruche. Jeśli chcemy aby były troszkę twardsze dodajemy do ciasta jedno jajko. Naturalny słodzik SUSARON Sweet&Fit doskonale zastępuje cukier. Dzięki takiej kompozycji składników mamy prawie zdrowe ciasteczka :)

Ps. Jeśli ktoś nie lubi mąki żytniej może zastąpić ją zwykłą pszenną mąką. Rodzaj mąki, z jakiej upieczemy ciastka ma duży wpływ na ich smak. Z żytniej są zdrowsze - bardziej fit, z pszennej - smaczniejsze :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz