wtorek, 3 października 2017

Ciasto Ptasie Mleczko


Składniki na biszkopt:

6 jaj
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżka octu
3 łyżki oleju
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na ptasie mleczko:

1 litr śmietanki 30 %
1 i 1/3 opakowania śnieżki w proszku
3 łyżki cukru pudru
25 gram żelatyny
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo:

1/2 kostki startej gorzkiej czekolady
2 słoiczki dżemu Stovit ananas z marakują

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając cukier. Następnie żółtka mieszamy z łyżką octu i powoli dodajemy do białek. Dodajemy olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Dużą, prostokątną formę do pieczenia ciasta wykładamy pergaminem i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40-45 minut. Następnie wyjmujemy biszkopt i rzucamy nim trzykrotnie o podłogę z wysokości ok. 50 cm - dzięki temu nie opadnie. Po ostygnięciu przekrawamy biszkopt na dwa blaty. Pierwszy blat umieszczamy w formie do pieczenia ciasta wyłożonej folią spożywczą
i papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim 2 słoiczki dżemu Stovit ananas z marakują. Kawę rozpuszczamy w trzech łyżkach gorącej wody. Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje, podgrzewamy w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła. Śmietankę ubijamy na sztywno z śnieżką i cukrem pudrem. Gdy masa będzie sztywna, wlewamy do niej cienkim strumieniem, cały czas ubijając, rozpuszczoną żelatynę. Otrzymaną masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy rozpuszczoną kawę i mieszamy aż się rozpuści. Na dżem wykładamy białą część ptasiego mleczka a na nie 2/3 kawowego. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i lekko dociskamy. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą część kawowej pianki i obficie posypujemy startą na wiórki gorzką czekoladą. Ciasto wstawiamy na cztery godziny do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz