Składniki na 1 chlebek:
0,5 kg mąki krupczatki
2,5 dag świeżych drożdży
2 szklanki letniej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
2,5 dag świeżych drożdży
2 szklanki letniej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
Wykonanie :
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać . Odstawić do wyrośnięcia na 20-25 minut.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować go olejem. Ciasto przełożyć do keksówki.
Ponownie odstawić na 20 minut. Wstawić do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawić na 190 stopni , góra dół, bez termoobiegu. Piec godzinę. Po upieczeniu chlebek wyjąć delikatnie z foremki, zdjąć papier do pieczenia i studzić na kratce z piekarnika .
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować go olejem. Ciasto przełożyć do keksówki.
Ponownie odstawić na 20 minut. Wstawić do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawić na 190 stopni , góra dół, bez termoobiegu. Piec godzinę. Po upieczeniu chlebek wyjąć delikatnie z foremki, zdjąć papier do pieczenia i studzić na kratce z piekarnika .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz