wtorek, 31 marca 2020

Chleb z mąki krupczatki



Składniki na 1 chlebek:

0,5 kg mąki krupczatki
2,5 dag świeżych drożdży
2 szklanki letniej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego

Wykonanie :
wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać . Odstawić do wyrośnięcia na 20-25 minut.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować go olejem. Ciasto przełożyć do keksówki.
Ponownie odstawić na 20 minut. Wstawić do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawić na 190 stopni , góra dół, bez termoobiegu. Piec godzinę. Po upieczeniu chlebek wyjąć delikatnie z foremki, zdjąć papier do pieczenia i studzić na kratce z piekarnika .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz