niedziela, 27 października 2013

Pychotka



Składniki na ciasto:

1 kostka margaryny Kasia
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
6 białek
3 szklanki cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
50g płatków migdałowych
1 mały słoiczek niesłodzonego dżemu z czarnej porzeczki
2 łyżki rumu lub spirytusu

Składniki na krem:

750 ml mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
3 łyżki cukru
1 kostka margaryny Kasia

Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Z mąki pszennej, proszku do pieczenia,  cukru, 4 żółtek i Kasi zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut do zamrażarki by ciasto stężało. Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Dwie identyczne prostokątne foremki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wykleić ciastem i posmarować dżemem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 175 stopni. W tym czasie 6 białek ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać do nich mąkę ziemniaczaną. Na podpieczone placki wyłożyć masę białkową i posypać płatkami migdałowymi. Piec przez kolejne 15 minut. Placki zostawić do ostygnięcia w otwartym piekarniku. Przygotować krem budyniowy. Połowę mleka zagotować z cukrem. Resztę zmiksować z mąkami oraz żółtkami i wlać do gotującego się mleka. Gotować ciągle mieszając aż masa zgęstnieje.  W ten sposób przygotowany krem odstawić pod przykryciem do ostygnięcia. Miękką Kasię utrzeć dodając do niej po łyżce krem budyniowy. Pod koniec ucierania do kremu dodać rum. Gotowy krem wyłożyć na jeden placek ciasta  i przykryć drugim plackiem. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz