niedziela, 9 czerwca 2013

Ciasto z kremem kawowym



Składniki na ciasto:

4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki maki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
kawa Anatol

Składniki na krem:

3/4 litra mleka
1/2 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 tabliczki czekolady
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 kostka margaryny
2 łyżki spirytusu

Wykonanie cista:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Dodać cukier i miksować aż całkowicie się rozpuści. Do ubitych białek po kolei dodajemy wciąż mieszając : żółtka, mąkę wymieszaną z kakaem i proszkiem do pieczenia. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez 25 minut. 

Wykonanie masy:

Pół litra mleka zagotować z kawą , cukrem, cukrem waniliowym i czekoladą. Resztę mleka wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlać mieszając do gotującego się mleka. Na wolnym ogniu gotować ciągle mieszając aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć dodając po łyżce masę kawową. Krem zmiksować bardzo dokładnie na koniec dodać spirytus. Biszkopt nasączyć kawą Anatol i na wierzch wyłożyć krem. Odstawić ciasto do lodówki na kilka godzin.

4 komentarze: