niedziela, 26 maja 2013

Ciasto czekoladowe z borówkami



Składniki na ciasto:

2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki dżemu
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 litra borówek świeżych lub mrożonych

Składniki na krem:

1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny
3 cukry waniliowe
1-2 łyżki rumu
1/4 startej, gorzkiej czekolady

Wykonanie ciasta:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie ciągle mieszając dodać resztę składników : dżem, kakao, mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Ciasto przelać do prostokątnej formy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta poukładać borówki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni ok 45 minut. Zostawić do ostygnięcia.

Wykonanie kremu:

2/3 mleka zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi. Resztę mleka wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną a następnie wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając aż zgęstnieje. Tak przygotowaną masę wystudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę i dodać do niej ostudzoną masę. Wszystko razem dokładnie zmiksować. Na sam koniec dodajemy do kremu 1-2 łyżki rumu lub spirytusu. Krem wykładamy na ciasto i posypujemy startą, gorzka czekoladą. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz