Składniki na ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 budyń czekoladowy ( na 1/2 litra mleka)
1 łyżka octu
2 łyżki kakao
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
600 ml śmietanki 36 %
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 puszka masy kajmakowej
1 szklanka ostudzonego naparu kawy zbożowej Anatol do nasączenia ciasta
1 szklanka ostudzonej kawy rozpuszczalnej do nasączenia biszkoptów
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier a po jego rozpuszczeniu ocet. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakaem i budyniem. Do białek, ciągle miksując, dodać po jednym żółtku. Wsypać po woli sypkie składniki i wymieszać. Ciasto pieczemy w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu ciasto ostudzić i przekroić na 2 części. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać przesiany cukier puder i serek mascarpone. Wymieszać do połączenia się składników. Do blaszki wkładamy pierwszą połowę ciasta i nasączamy kawą rozpuszczalną Anatol. Na ciasto wykładamy połowę masy śmietanowej. Układamy na niej ciasno biszkopty lekko nasączone kawą rozpuszczalną. Na biszkopty wykładamy pozostałą część masy śmietanowej i przykrywamy drugą, również nasączoną kawą Anatol częścią biszkoptu. Masę kajmakową ciągle mieszając podgrzać w rondelku. Rozsmarować na wierzchu ciasta i wstawić je na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz