poniedziałek, 14 grudnia 2015

Usta Adama

Składniki na ciasto:

6 jajek
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
5 łyżek wody
3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny do pieczenia
1 cukier waniliowy

Składniki na krem:

1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1/2 l mleka
1/2 szkl cukru
1 margaryna np.Kasia
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej

Składniki na polewę czekoladową:

1 tabliczka gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki 36 %

Dodatkowo: 

Okrągłe biszkopty 
Marmolada

Wykonanie :

Margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę zagotować i mieszając gotować jeszcze przez 5 minut. Odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie biszkopty przełożyć marmoladą.  Żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia połączyć z przestudzoną masą kakaową. Na koniec dodać do niej pianę ubitą z białek i dokładnie wymieszać. Prostokątną blaszkę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować w niej 1/3 ciasta, gęsto poukładać na nim przygotowane wcześniej biszkopty i zalać pozostałą częścią ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 35 minut - do suchego patyczka. Ciasto ostudzić i umieścić do góry nogami w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotować krem: budyń, mąkę i żółtka wymieszać z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Budyń z żółtkami wlać do gotującego się mleka i ciągle mieszając gotować aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Miękką margarynę utrzeć do białości,  dodawać do niej stopniowo budyń cały czas miksując do uzyskania gładkiego kremu. Można dodać do niego kieliszek wódki lub spirytusu. Krem rozsmarować na cieście. Przygotować polewę czekoladową: na parze rozpuścić czekoladę, dodać do niej śmietankę i wymieszać. Polewę czekoladową rozsmarować na kremie . Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz