czwartek, 4 lutego 2016

Pączki hiszpańskie






Składniki na 12 sztuk:

250ml wody
60g masła
szczypta soli
150g mąki pszennej
3 jajka
lukier
tłuszcz do smażenia ( użyłam smalcu)

Wykonanie:

Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Wsypać do niej mąkę i mieszać, podgrzewając do uzyskania gęstej masy, odchodzącej od ścianek garnka. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto zmiksować dodając do niego po jednym jajku. Gdy uzyskamy gładką, jednolitą konsystencje przełożyć je do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o wielkości ok 8 x 8 cm. Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto formując okręgi. Smażyć na gorącym tłuszczu, wkładając do niego pączki papierem do góry. Po kilku sekundach papier można delikatnie zdjąć. Smażyć około 2 minut z obu stron na złoty kolor. Usmażone pączki wyjmować łyżką cedzakową i układać na ręczniku papierowym. Po ostygnięciu polać lukrem. Pączki podczas pieczenia znacznie zwiększają swój rozmiar.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz