Składniki:
4 jajka
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka wiórek kokosowych
200 ml jogurtu naturalnego
200 ml oleju słonecznikowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki 36 %
Wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym około 5 minut. Ciągle miksując ciasto na wolnych obrotach dodajemy jogurt i olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Powoli wsypujemy do ciasta mieszamy tylko chwile do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 40 - 45 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. czekoladę siekamy drobno i rozpuszczamy na parze. Dodajemy do niej śmietankę i mieszamy do osiągnięcia jednolitej, gładkiej polewy. Wykładamy na ciasto i odstawiamy na około dwie godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz