czwartek, 8 sierpnia 2013

Cynamonowiec z jabłkami i rodzynkami


Składniki:

2 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka kakao
1 i 1/2 opakowania cynamonu
2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1/2 szklanki rodzynek
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 duże jabłka

Wykonanie:

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w drobna kostkę. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, odcedzić. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać kakao, cynamon mleko i olej. Delikatnie wymieszać. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodać pokrojone jabłka i odsączone z wody rodzynki. Wszystkie składniki wymieszać i przelać do prostokątnej blaszki wyłożonej folia do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez 45 - 50 minut. Po ostygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz