niedziela, 18 sierpnia 2013

Ciasto ze śliwkami i kruszonką


Składniki:

4 jajka
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 kilograma śliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:

1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1 szklanka mąki

Wykonanie:

Margarynę rozpuścić w rondelki i odstawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do jajek dodać powoli margarynę i mleko, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki umyć, pokroić na połówki lub ćwiartki i poukładać na cieście brzuszkami do dołu. Z wszystkich składników zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 45-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić ciasto patyczkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz