niedziela, 19 stycznia 2014

Murzynek




Składniki:

1 kostka margaryny
2 czubate szklanki mąki
4 jajka
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
2 cukry waniliowe
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

1 i 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
1 galaretka morelowa
lukier

Wykonanie:

Margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę rozpuścić, doprowadzić do wrzenia i gotować około trzech minut. Odstawić do wystygnięcia. Jajka dobrze ubić a następnie dodać do nich ostygniętą masę, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez 50 minut. Po upieczeniu ciasto odstawić do ostygnięcia a następnie przeciąć na pół. Powidła śliwkowe przełożyć do rondelka, doprowadzić do wrzenia i wymieszać z galaretką. Murzynek przełożyć ciepłymi powidłami i polać lukrem. Odstawić ciasto na kilka godzin w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz