czwartek, 22 sierpnia 2013

Napoleonka z okruszkami


Składniki na ciasto:

1/2 kg mąki
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1/2 kostki margaryny
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka sody
3 łyżki śmietany 18 %

Składniki na masę:

1 litr mleka
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
3 żółtka
5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Z ciasta wylepić w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 3 placki. Jeśli zabraknie nam ciasta na pełen trzeci placek nie należy się przejmować, będzie on przeznaczony do zrobienia okruszków na wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na złoty kolor przez około 20 minut i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy masę. Z mleka odlewamy jedną szklankę. Mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka należy zagotować z cukrem i cukrem waniliowym a następnie ciągle mieszając wlać do niego mleko z mąką i żółtkami. Podgrzewać przez około minutę ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Ostawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć dodając do niej po łyżce ostudzonej masy. Miksować tak długo aż masa będzie gładka i jednolita. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy pierwszy placek, wylewamy na niego połowę masy, przykrywamy drugim plackiem i wylewamy na niego resztę masy. Placek, który przeznaczyliśmy na okruszki zetrzeć na tarce lub rozdrobnić malakserem. Otrzymamy w ten sposób okruszki przypominające bułkę tartą. Posypujemy nimi wierzch ciasta. Dociskamy je lekko ręką aby dobrze przykleiły się do masy. Ciasto wstawiamy na 2 dni do lodówki aż zmięknie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz