wtorek, 4 października 2016

Czekoladowe ciasto z malinami


Składniki na ciasto:

5 jajek
20 dag mąki pszennej
15 dag margaryny Kasia
25 dag brązowego cukru
2 łyżki kakao
2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
60 ml mocnego naparu z kawy
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
10 dag śmietany 18%.

Dodatkowo:

1 litr śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mleka w proszku 
1/3 tabliczki startej gorzkiej czekolady
1 szklanka naparu kawy Anatol
1 litr malin

Wykonanie: 

Margarynę stopić, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić. Jajka ubić z cukrem . Dodać ciągle mieszając stopioną czekoladę. Kakao zmieszać z przecedzoną kawą, śmietaną i mlekiem. Dodać do jajek. Na koniec wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopniach przez około 30 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić i przekroić na 2 części. Pierwszą część ciasta umieścić w formie do pieczenia wyłożonej pergaminem i nasączyć naparem z kawy Anatol. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej 2 łyżki cukru pudru i 2 płaskie łyżki mleka w proszku. Ubitą śmietankę podzielić na trzy części.  Poskładać ciasto w następującej kolejności  : na ciasto wykładamy pierwszą część śmietanki, gęsto układamy maliny, drugą część śmietanki, drugą część ciasta - nasączona kawą Anatol i ułożoną wilgotną stroną do dołu, trzecią część śmietanki, startą czekoladę i maliny. Ciasto wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz