wtorek, 18 lutego 2014

WZ-ka z bitą śmietaną i galaretką



Składniki na ciasto:

7 jajek
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na bitą śmietanę:

4 opakowania śmietanki 36 % (200 ml opakowanie)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki mleka w proszku
2 galaretki o różnych kolorach
1 słoiczek dżemu malinowego

Wykonanie: ubić białka na sztywno, utrwalić cukrem, dodać po jednym żółtku a następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dużą, prostokątna blaszkę do pieczenia wyłożyć folia aluminiową i przelać do niej ciasto.  Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Po ostygnięciu przekroić ciasto na dwie części. Galaretki przyrządzić według przepisu na opakowaniu, odstawić do ściągnięcia a następnie pokroić w kostkę. Śmietankę schłodzić i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder wymieszany z mlekiem w proszku. Mieszać krótko tylko do połączenia się składników. Jedną część ciasta włożyć do blaszki, posmarować cieniutko dżemem malinowym. Wyłożyć na ciasto połowę bitej śmietany, pokrojone galaretki, resztę bitej śmietany i przykryć druga połową ciasta. Wierzch oprószyć cukrem pudrem. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz