sobota, 7 grudnia 2013

Karpatka czekoladowo-waniliowa



Składniki na ciasto:

30 dag mąki
15 dag margaryny
6 jajek
1 szklanka wody

Składniki masę waniliową:

3/4 litra mleka
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
3 cukry waniliowe
2 żółtka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki rumu

Składniki masę czekoladową:

3/4 litra mleka
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
2 żółtka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
2-3 łyżki likieru czekoladowego lub rumu

Wykonanie ciasta:

Jajka roztrzepać mikserem. Margarynę zagotować z wodą. Następnie wsypać do niej przesianą mąkę, nie zdejmując z ognia energicznie mieszać, tak aby ciasto nie przywarło do naczynia. Zdjąć z ognia i przestudzić około 15 minut co jakiś czas mieszając. Do przestudzonego ciasta dodać stopniowo rozmącone jajka, ciągle miksując. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Podzielić na dwie części. Upiec dwa placki w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut na złoty kolor.

Wykonanie mas:

1/2 litra mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka, nie zdejmując z ognia. Mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć dodawać do niej po łyżce masy budyniowej. Mieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na koniec dodać rum.
Masę czekoladową wykonujemy w ten sam sposób z ta różnicą, iż czekoladę rozpuszczamy w gotującym się mleku.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do niej pierwszy placek. Wylewamy czekoladową masę i wykładamy na 10 minut do lodówki. Na czekoladową masę wykładamy waniliową i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Posypujemy cukrem pudrem i wstawimy na kilka godzin do lodówki.
Ps. Jeśli wyrosłym nam za duże góry można je troszkę ugnieść lepiej rozsmaruje się na nich krem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz